Zeilen in Griekenland

Klik op het gebied van uw keuze

Corfu, Lefkas en de Ionische Eilanden De Saronische Golf en Oostelijke Peloponnesos De Cycladen De Dodekanesos De Sporaden en het schiereiland Chalkidiki Klik op de gebieden voor meer informatie

Routesuggesties & informatie over gebieden:


De Saronische Golf en Oostelijke Peloponnesos

Vanuit Athene, Kalamaki/Alimos marina, zijn er twee mogelijke zeilgebieden: de Saronische Golf en de Cycladen.

De Saronische eilanden Aegina, Poros, Angistri, Hydra, Dokos, Spetses en de kust van de Peloponnese bieden aangename zeilmogelijkheden en beschutting voor harde wind.

De Meltemi (Noorderwind, op z'n hevigst in juli/augustus) is hier niet zo sterk en regelmatig als in de Cycladen of de Dodekanesos. Als de Meltemi hier waait dan is dat gewoonlijk van N naar NO, kracht 4-5, en meestal minder rond Methana en Poros. Als de Meltemi niet waait heeft men meestal te maken met een Zuiderwind kracht 2-3.

In de Argolische Golf en de Golf van Hydra heerst meestal een zuidoostelijke wind, kracht 3-5, die in de avond gaat liggen. Voor de oostkust van de Peleponnese kan er een zwakke NO Meltemi of een zuidoostelijke wind waaien. In het voor- en najaar is de wind in het hele gebied over het algemeen minder sterk en uit het zuiden.

De Saronische Golf is ten zeerste aan te raden voor relaxed zeilen, m.n. in juli en augustus als de Meltemi op z'n hoogtepunt is. Ook voor zeiltrips die korter dan 2 weken duren is dit gebied bij uitstek geschikt.

In de Saronische Golf zijn veel gezellige stadjes te vinden, historische tempels, Byzantijnse kastelen, kleine vissershaventjes en ongeschonden ankerplaatsen. Er is zelfs een grote kans dat uw jacht wordt omringd door een school spelende dolfijnen!

U mag een bezoek aan Poros, Hydra, Spetses, maar ook Yerakas, Leonidion, Monemvasia (het Griekse Gibraltar) eigenlijk niet missen. Ook Elaphonissos en Kythera zullen u verbazen door hun natuurlijke schoonheid, schitterende zandstranden, vriendelijke haventjes en vredige ankerplaatsen.

Routesuggestie Athene - Athene
Dag 1: Inschepen
Dag 2: Athene - Aegina
Dag 3: Aegina - Angistri - Poros
Dag 4: Poros - Hydra
Dag 5: Hydra - Dokos - Spetses
Dag 6: Spetses - Tselevinia - Poros
Dag 7: Poros - Perdika (Aegina) - Athene
Dag 8: Van boord

Top


De Cycladen

De Cycladen zijn de centrale eilandengroep in de Aegean, zo genoemd omdat ze het rotsachtige eiland Delos omringen (cyclo betekent ring in het Grieks). Deze eilanden zijn het oude handelscentrum en het politieke en religieuze middelpunt van de wereld. De Cycladen bestaan uit 21 grote en 20 kleinere eilanden. Allemaal prachtig met elk hun eigen karakter en charme.

De Cycladen worden door de meeste mensen als typisch grieks beschouwd door de charmante witte huisjes en windmolens, de prachtige stranden en historische ruïnes.

Geniet van het levendige nachtleven van Mykonos, het touristische hart van Griekenland, de stadse geneugten van Paros, Naxos en Ios, de natuurlijke schoonheid en architectuur van Santorini en natuurlijk van Tinos, het centrum van het orthodoxe geloof. In contrast met deze eilanden valt er natuurlijk e genieten van de eenvoudigere en rustigere, niet minder belangrijke, eilanden als Kea, Sikinos, Kithnos, Serifos ('s avonds vormen de lichtjes van Serifos de omtrek van Nederland), Sifnos, Milos, Amorgosen haar schitterende klooster, de enorme rust van Andros, etc.

Ook de kleine eilandjes als Dhonoussa, Skhinoussa, Iraklia en Koufonisia, zijn een bezoek waard. Hier zijn kleine ongeschonden baaitjes te ontdekken en goed beschutte haventjes en ankerplaatsen te vinden.

In de zomer is de heersende wind in de Cycladen de Meltemi. De Meltemi waait vanuit het noorden en begint half juni rond kracht 5-6 met het hoogtepunt in juli en augustus waarbij kracht 7-8 kan worden gehaald. De Meltemi kan 1 tot 3 dagen achter elkaar aanhouden en soms zelfs een hele week! De rest van het jaar is de wind gemiddeld kracht 3-4.

In de Noord Cycladen is de wind NO, midden Cycladen N en in de Zuidelijke Cycladen NW. In het zuidwesterlijke gebied is hij meestal minder krachtig. In het voor- en najaar kunnen er ook zuidelijke winden waaien.

Over het algemeen zijn de zeilomstandigheden in de Cycladen veeleisender dan in andere gebieden in Griekenland. Ideaal voor een tweeweekse zeiltrip voor de meer ervaren zeiler.

Routesuggestie: Athene - Athene
Dag 1: Inschepen
Dag 2: Athene - Sounio - Kea (Vourkari)
Dag 3: Kea - Loutra (Kithnos)
Dag 4: Loutra - Siros - Mykonos
Dag 5: Mykonos - Delos - Paros
Dag 6: Paros - Ios
Dag 7: Ios - Sikinos -Santorini (Thira)
Dag 8: Santorini (Thira) - Folegandros
Dag 9: Folegandros - Kimolos - Sifnos
Dag 10: Sifnos - Serifos
Dag 11: Serifos - Hydra
Dag 12: Hydra - Poros
Dag 13: Poros - Aegina
Dag 14: Aegina - Athene
Dag 15: Van boord

Top


De Sporaden en het schiereiland Chalkidiki

Vanuit de basis op het touristische Skiathos, ook wel ''klein Mykonos'' genoemd, kunt u een prachtige zeiltocht in de Golf van Volos beginnen. Ongeschonden baaitjes, kleine haventjes en schitterende groene eilanden zoals Skopelos, Alonissos, Skantzoura en Pelagos. Beschutte, verlaten ankerplaatsen en witte zandstranden zullen zorgen voor een onvergetelijke vakantie!

Op een afstand van ca. 50 mijl ligt Chalkidiki. Het Chalkidiki schiereiland strekt zich uit tot in de Noord Aegean, met drie kleiner schiereilanden: Kassandra, Sithonia en Mount Atos.

Op het groene Sithonia is het heerlijk rustig en stil in de kleine haventjes en prachtige ankerplaatsen. In Porto Carras, treft u een super moderne marina, met een hoog relax gehalte. Geniet van de spectaculaire uitzichten vanaf de middeleeuwse kloosters van Mount Atos, afgescheiden van de moderne wereld. Deze heilige gemeenschappen hebben geen wegen, geen electriciteit en telefoon en vrouwen mogen nog steeds het klooster en het gebied daaromheen niet betreden. Relax door het zeilen, vissen en zwemmen in de blauwe wateren.

De weersomstandigheden in de Sporaden en rond het Chalkidiki schiereiland zijn uitstekend voor een relaxte zeilvakantie. De Meltemi waait niet zo krachtig als in het zuiden en komt uit het NO, kracht 2-4, al wordt de richting vaak veranderd door de eilanden. In de oostelijke Sporaden is de wind meer als in de Cycladen, NW kracht 3-5 van mei tot oktober met uitschieters naar 7 in juli en augustus.

Routesuggestie: Skiathos - Skiathos
Dag1: Inschepen
Dag 2: Skiathos - Orei (Evia)
Dag 3: Orei - Trikeri (Pellion Peninsula)
Dag 4: Trikeri - Koukounaries (Skiathos)
Dag 5: Koukounaries - Panormos (Skopelos)
Dag 6: Panormos
Dag 7: Panormos - Steni Valla (Alonissos)
Dag 8: Steni Valla - Planitis (Pelagos)
Dag 9: Planitis - Linaria (Skyros)
Dag 10: (Skyros) Linaria
Dag 11: Linaria - Skopelos
Dag 12: Skopelos - Glossa (Skopelos)
Dag 13: Glossa - Skiathos
Dag 14: Skiathos - N.Tsougria - Skiathos
Dag 15: Van boord

Top


De Dodekanesos

In de Dodekanesos kunt u zowel vanaf Rhodos (Marina Mandraki), als Kos vertrekken. Op Rhodos vindt u tegenover de haven de "oude stad" wat zeker een bezoek waard is. Kos is een populair vakantie eiland. De zeilmogelijkheden in de Dodekanesos zijn eindeloos dankzij de 12 prachtige en unieke eilanden. In dit gebied en langs de Turkse kust vindt u enkele van de meest mooie eilanden in de kristalheldere blauwe wateren van de Aegean.

Ontdek Simi met haar schilderachtige haven, Patmos met het beroemde klooster van St. John, Arki, Lipsos, Leros, Kalymnos, bekend vanwege het sponsduiken.

Alle eilanden in de Dodekanesos zijn eigenlijk wel een bezoek waard. Er is een eindeloze, verrassende serie mogelijkheden om heerlijk te zeilen, culturele uitstapjes te maken, je in het nachtleven te storten of om de rust op te zoeken van de talrijke kleine baaitjes.

Tijdens de zomer is de heersende wind de Meltemi uit het NW. Hier gelden dezelfde regels voor de Meltemi als in de Cycladen. Tijdens het voor- en najaar heeft men meestal te maken met een ZO-wind kracht 2-4.

Routesuggestie: Kos - Kos
Dag 1: Inschepen
Dag 2: Kos - Pserimos - Vathi (Kalymnos)
Dag 3: Kalymnos - Xirokambos - Lakki (Leros)
Dag 4: Leros - Lipsos
Dag 5: Lipsos - Arki - Patmos
Dag 6: Patmos - Levithas
Dag 7: Levithas - Kamari Kephalos (Kos)
Dag 8: Kamari - Nisiros
Dag 9: Nisiros - Tilos
Dag 10: Tilos - Rhodos
Dag 11: Rhodos - Lindos (Rhodos)
Dag 12: Lindos - Simi
Dag 13: Simi
Dag 14: Simi - Kos
Dag 15: Van boord

Top


Corfu, Lefkas en de Ionische Eilanden

De Ionische eilandengroep bestaat uit 7 hoofdeilanden waarvan de grootste het meer cosmopolitische Corfu is. De Ionische eilanden hebben een rijke historie en zijn in het verleden bezet geweest door de Italianen, de Fransen en de Engelsen, waarvan de overblijfselen nog steeds voelbaar zijn.

De mix van verschillende culturen is harmonieus samengesmolten tot een onmiskenbare Griekse cultuur, uniek t.o.v. andere gebieden. De groene eilanden staan in scherp contrast met het gebergte van het nabijgelegen Albanië en het Griekse vasteland.

In de Ionische Golf zijn vertrekhavens op Corfu (Marina Gouvia) en Lefkas. Vanuit hier kunt u starten met een trip in het zuidelijke deel van de Ionische Golf naar het pittoreske Paxos, Antipaxos, Mongonisi, Mourtos, Sivota, Parga en Preveza (vasteland), Lefkas met haar ontelbare baaitjes en haventjes, Ithaki, Kefallonia en Zakynthos.

Beschutte wateren en ontelbare, alleen voor jachten toegankelijke, veilige ankerplaatsjes staan garant voor een relaxte gevarieerde vakantie.

Van begin mei tot eind september heerst er in dit gebied gewoonlijk een NW wind, kracht 2-5. Deze wind begint te waaien rond het middaguur en gaat liggen tegen zonsondergang. 's Ochtends kunt u te maken krijgen met een lichte O-wind met kracht 1-2. Tijdens juli en augustus kan de wind iets krachtiger zijn. De weersomstandigheden in dit gebied zijn ideaal voor een onbezorgde relaxte zeilvakantie.

Routesuggestie: Corfu (Marina Gouvia) - Corfu
Dag 1: Inschepen
Dag 2: Corfu - Sivota Isle - Mourtos
Dag 3: Mourtos - Ag. Ioannis - Parga
Dag 4: Parga - Mytikas - Preveza
Dag 5: Preveza - Scorpios - Nidri
Dag 6: Nidri - Meganisi - Spartochori
Dag 7: Spartochori - Ithaki - Fiskardo (Cephalonia)
Dag 8: Fiskardo - Skinos -Vathi (Ithaki)
Dag 9: Vathi - Porto Leone - Calamos
Dag 10: Calamos - Ag. Nikola - Lefkas
Dag 11: Lefkas - Galos
Dag 12: Galos- rondje om Praxos - Lakka
Dag 13: Lakka
Dag 14: Lakka - Corfu
Dag 15: Van boord

Top